Αναζήτηση
Σύνθετη Αναζήτηση
Επιστημονικά άρθρα 
 

Μεταλλικοί και κεραμικοί καταλύτες

Βελτίωση χωρίς επιπτώσεις 

Ο καταλύτης ενός αυτοκινήτου είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των βλαβερών ουσιών που παράγει ο κινητήρας από την καύση, σε μη βλαβερές. Βέβαια, και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ώστε να αυξηθεί η απόδοση του αυτοκινήτου, χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον. 

 

Μεταλλικοί καταλύτες
Τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με συμβατικούς καταλύτες, οι οποίοι αποτελούνται από κεραμικά υποστρώματα. Λίγες είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν μεταλλικούς καταλύτες, μιας και αυτό παρατηρείται στα κορυφαία τους μοντέλα. Για όσους όμως θέλουν να βελτιώσουν το σύστημα εξαγωγής, δηλαδή την καλύτερη ροή των καυσαερίων, θα πρέπει να προχωρήσουν στην τοποθέτηση ενός μεταλλικού καταλύτη που θα βρουν στο εμπόριο. Οι καταλύτες αυτοί διαθέτουν μεταλλικό υπόστρωμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από λεπτά μεταλλικά φύλλα. Τα λεπτά τοιχώματα επιτρέπουν στο υπόστρωμα να καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια σε σύγκριση με έναν απλό κεραμικό καταλύτη. Η μεγαλύτερη αυτή επιφάνεια ωφελεί την καλύτερη κατάλυση, διότι οι χημικές αντιδράσεις γίνονται στην επιφάνεια. 

 

 

 Η τοποθέτηση ενός μεταλλικού καταλύτη προσφέρει αύξηση της ιπποδύναμης, αλλά και της ροπής στον κινητήρα. Οι καταλύτες αυτοί διαθέτουν μεταλλικό υπόστρωμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από λεπτά μεταλλικά φύλλα.

Κεραμικοί καταλύτες
Ένας καταλύτης έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Βέβαια, η διάρκεια αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Αν η λειτουργία του συστήματος ανάφλεξης και τροφοδοσίας καυσίμου είναι σωστή, τότε η ζωή του καταλύτη αυξάνεται. Αν, λοιπόν, ανακαλύψουμε ότι ο εργοστασιακός κεραμικός καταλύτης του αυτοκινήτου μας έχει φθάσει στο τέλος της ζωής του και χρειάζεται αντικατάσταση, ο καινούργιος που θα επιλέξουμε δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεταλλικός. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε aftermarket κεραμικούς καταλύτες, οι οποίοι είναι ικανοί να βελτιώσουν την απόδοση του κινητήρα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε, ότι οι κεραμικοί καταλύτες έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους μεταλλικούς. Το κόστος αγοράς είναι χαμηλότερο, όπως και η παραγωγή θορύβου, ενώ η αντοχή τους άνω των 1.200ο Κελσίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ένα μεταλλικό.
Οι κεραμικοί καταλύτες έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους μεταλλικούς, όπως το χαμηλότερο κόστος αγοράς, τη χαμηλότερη παραγωγή θορύβου και τη μεγαλύτερη αντοχή τους άνω των 1.200ο Κελσίου σε σχέση με τους μεταλλικούς.  
Πλεονεκτήματα καταλυτών
Μεταλλικοί
• Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
• Μεγαλύτερη αύξηση απόδοσης κινητήρα
• Ανθεκτικότεροι σε κτυπήματα
Κεραμικοί
• Χαμηλότερο κόστος αγοράς
• Μεγαλύτερη αντοχή σε θερμοκρασίες άνω των 1.200ο Κελσίου
• Χαμηλότερα επίπεδα θορύβου
 
     
Προϊόντα Ποσότητα

Δεν υπάρχουν προιόντα στο καλάθι

Συνολικό Ποσό  0,00 € 

Καλάθι Αγορών
Ξέχασα το συνθηματικό μου
Εγγραφή
© Copyright Καραλοίζος Μιχαήλ Pegasus Hermes Application   Powered by Pegasus Technology